Hej ti! Zaprati nas!
Pratite nas! Veoma smo društveni 😉
Zanimljivosti

Zanimljivosti

Poštar jedinstven na planeti: “Odem i na groblje, da zapalim sveću onima kojih nema”

Advertisement
Advertisement

Zanimljivosti ッ

Published

on

Darko je skroman, a pomoć drugima naziva “ljudskom” i “normalnom”: “Jedna djevojčica je otišla na more i nisu joj morale kupovati stvari. Uzeo sam kupaći kostim, papuče od svoje kćeri i dao joj ih.”

Grad Omarska, koji se nalazi između Banjaluke i Prijedora, ima oko 3.000 duša, na čija vrata poštu donosi Darko Kos, poštar koji se zbog svog dobrog srca čuo i u Srbiji.

Darko svakodnevno ide u obilazak kuća, ima ih puno, gotovo 1.000, a u oko 800 živi barem jedan član … Mještanima donosi račune, penzije, pisma …

 

Poznaju ga u svakom dvorištu, mnogi vole razgovarati s njim, a ponekad i i dijele svoje probleme koji se tada “misteriozno” rješavaju. Naravno, nigdje nema misterije, jedino Darko ima veliko srce, pa pokušava priskočiti u pomoć svima kojima je to potrebno.

Meštani kažu za Telegraf.rs da je u Omarskoj organizovao mnoge akcije. Tako ga je prije nekoliko mjeseci potresla loša materijalna situacija jedne porodice i pozvao je da sakupi odjeću i obuću za svoju malu.

Nije trebalo dugo, drugi humani ljudi odazvali su se i pomogli ovu akciju. Nečije malo je ovom malom bio čitav svijet.

 

Ne radim ništa, to je normalno, čovječe

Skroman, nerado govori o svojim “herojskim djelima”. U intervjuu za naš portal kaže da “ne radi ništa posebno”.

– Sve je to normalno, čovječe. Ne radim ništa. Evo, pomažem penzionerima, kupujem im što treba … Hljeb, cigarete, namirnice … Pogotovo onima koji su sami – kaže nam ovaj skromni poštar velikog srca.

Darko nije samo otišao u prodavnicu da nekome pomogne, već je učinio i mnogo više. Jednom je upoznao Dekija kad nije imao novca da plati knjige koje je njegova unuka trebala.

 

– Na kraju ih je naručio na rate. Ja sam platio dvije, moj šef treću. Novac nam je, naravno, vratio čim je mogao – kaže nam Darko.

Takođe je pomogao majci koja nije imala dovoljno da kupi školski pribor za svoju djecu. Gleda na svaki način da pronađe rješenje za bilo koji problem, ako može. Kao otac troje djece, nema dovoljno novca da pomogne svima, ali i dalje pronalazi način da iznenadi.

– Jedna djevojka je otišla na more i nisu joj morale kupovati stvari. Uzimam kupaći kostim, papuče od kćeri i dajem joj ih. Odjeću sam uzeo od svoje djece i ne znam koliko. Evo, kad imam vremena, pogledam po selu da vidim treba li nekome nešto … – kaže Darko.

 

Ovaj poštar ne brine samo o djeci i starijim stanovnicima Omarske, već se i redovito sjeća onih kojima je barem jednom tokom ove decenije i djelića decenije odnio poštu i koji su otišli na drugi svijet. Mještani ga vide kako na Dan sjećanja pali svijeće do kraja duše.

Istina je. Ponekad odem na groblje, pa prođem i zapalim svijeće za one kojih više nema – kaže nam Darko.

 

Kako bi si olakšao posao, naš sugovornik pokušava uvijek pronaći nešto što će mu uljepšati dan. Tako je nedavno izabrao najkreativniji poštanski sandučić u okolini …

U slobodno vrijeme posvećen je svojoj djeci s kojom redovito odlazi u prirodu, izrađuje nešto u dvorištu i pokušava im djetinjstvo ispuniti smijehom i dobrom energijom.

Neće nam otkriti postoji li nova “poštanska akcija” u Omarskoj, ali jedno je sigurno, dok će Darko držati okrug, mnogi će se imati vremena osloniti.

Seka Aleksić je još jednom pokazala da je slična čitavom normalnom svetu.

Iako bez pregače, u trenirci i opuštenom izdanju, Seka je danas pekla paprike, baš kao i gotovo sve domaćice prvih dana jeseni
Na stolu je i rakija i nema sumnje da porodica uživa.

 

 

Nastavi da čitaš...

Investitori su srušili tržišnu vrijednost “Tesle” za 50 milijardi dolara …

Investitori su tržišnu vrednost “Tesle” spustili za 50 milijardi dolara, nakon što je direktor kompanije Elon Musk izjavio da će radikalno smanjenje cene autonomnih električnih vozila na 25.000 dolara biti moguće samo za tri godine, piše “RTS”.

Teslina tržišna kapitalizacija pala je za 20 milijardi dolara za samo dva sata, dok su Musk i drugi Teslini rukovoditelji otkrili plan za novu bateriju i njihove proizvodne strategije, prenosi Reuters.

 

Dionice su na kraju berze pale na 5,6 posto, a nakon radnog vremena povećale su gubitak za dodatnih 6,9 posto.

Investitori su očekivali dvije značajne najave na Maskovu često oglašavanom “Danu baterije” – razvoj milione milja, koja će trajati 10 godina ili više, i konkretne podatke o smanjenju troškova koji bi snizili cijenu električnog vozila. benzinski automobil.

Umjesto toga, obećao je da će u narednih nekoliko godina smanjiti troškove proizvodnje baterija za polovinu novom tehnologijom i proizvodnim procesom i isporučiti “pristupačan” električni automobil.

 

“Za tri godine možemo napraviti automobil vrijedan 25.000 dolara koji će u osnovi biti malo bolji od usporedivog benzinskog automobila”, rekao je Musk.

Međutim, priznao je da ‘Tesla’ nema vlastiti ambiciozni novi dizajn vozila i baterija i razrađene proizvodne procese, izvještava britanska agencija.

Nastavi da čitaš...

Mnogi imaju ovaj problem.

Razna istraživanja već dugo pokazuju da kofein u kafi stimuliše mozak, ali ima i nešto u kafi zbog čega provodimo sate u toaletu.

 

Kafa je izvrstan diuretik jer pomaže u izbacivanju vode iz tijela. Takođe se može klasificirati kao vrsta laksativa, jer potiče izbacivanje stolice. Iako su brojna istraživanja pokušala objasniti učinak šalice kave na naša crijeva, znanstvenici planiraju detaljnije riješiti zašto je to tako.

Kafa utječe na epitelno tkivo želuca, pa oslobađa gastrin, hormon koji se stvara unutar želuca, i ubrzava aktivnosti u debelom crijevu.

Budući da je ova bolest najbliža rektumu, istraživači su zaključili da bi povećana aktivnost mogla biti odgovorna za laksativni učinak, piše časopis “Love Science”.

Nastavi da čitaš...

Nakon što su poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo hitno usvojili prijedloge izmjena i dopuna zakona o policijskim službenicima i unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo,

a nakon usvajanja dnevnog reda, počeo je i parlamentarni sat na kojem poslanici imaju priliku postavljati pitanja i inicijative.

Zastupnik Aljoša Čampara (SDA) pokrenuo je prioritetnu nabavku opreme za snimanje policajaca, koja će biti na policijskoj uniformi.

 

 

– S obzirom na to da postoji dosta prijava građana o nekorektnom ponašanju određenih policajaca, posebno saobraćajne policije, pribavljanjem ovih kamera, situacija u policiji će se poboljšati.

To će doprinijeti većoj zaštiti policajaca, jer oni neće biti opterećeni mogućim lažnim i neutemeljenim prijavama o koruptivnim radnjama, a građani koji mogu ponuditi mito također će biti procesuirani.

Za korupciju su potrebna dva. Potrebno je svim snagama boriti se protiv korupcije u policiji, a usvajanjem ove inicijative postigao bi se niz pozitivnih efekata i doprinio rješavanju korupcije – rekao je Čampara.

Nastavi da čitaš...

MoŽda vam se svidi...