Hej ti! Zaprati nas!
Pratite nas! Veoma smo društveni 😉
Zanimljivosti

Zanimljivosti

NOĆU RADI KAO PEKAR, PREKO DANA U GARAŽI: OD PRIJATELJSTVA DO JEDINOG ZASTAVA SERVISA U BIH

Advertisement
Advertisement

Zanimljivosti ッ

Published

on

O 23-godišnjem Mustafi Chobi iz Kaknja već smo pisali, poseban je po tome što ljubav prema Zastava automobilima gaji od malena.

Tada nije mogao ni zamisliti da će imati jedinu Yugo službu u našoj zemlji.

Njegova priča nije odjeknula samo u Bosni i Hercegovini već i širom svijeta, gdje je izazvala posebno oduševljenje kod čitatelja koji također vole ljubav prema ovim vozilima.

Kako je njegova priča dosegla veliki broj obožavatelja Fiće i Yuge, tako je i Chobijevo opterećenje.

Ni sada njegova mala garaža nije dovoljna za te poslove.

-Ova garaža je u vrlo lošem stanju zbog kiše. Sada malo očistimo, želimo staviti peć. Dobili smo dozvolu za novu izgradnju, to je do ove garaže ovdje, ima ploča i sve ostalo samo treba početi raditi, a ja to ne mogu sam financirati.

 

Treba mu novac – kaže kroz smijeh i dodaje “Mogu početi, ali neću završiti za dvadeset godina”.

Nada se da postoje dobri ljudi koji će mu pomoći da dovrši novu garažu.

– U Bosni i Hercegovini još uvijek ima dobrih ljudi. Dolaze iz različitih gradova.

 

Ima posla

Kaže da ima posla, ali problem je u tome što se jedan automobil radi dugo, a onda se samo plaća.

– Juče je bio čovek iz Beograda sa Stojadinom. Uzeo je jedan, nevjerovatno, motor i mjenjač u Bosni da bi ih odnio u Srbiju – naglašava Chobo.

Trenutno nema velike i opremljene garaže s velikim dizalicama, ali uz pomoć prijatelja sve poslove rade ručno.

 

Sada uz pomoć naših prijatelja Emira Čehajića i Edhema Karzića ubacujemo i vadimo rukama. Leđa me bole tri-četiri dana i idemo opet. Mi to ne mrzimo – kaže Chobo.

Noću u pekari, danju u garaži

Najbolji pokazatelj njegove ljubavi prema tim automobilima i njegovog prijateljstva je taj što njegov prijatelj Edhem Karzić radi u pekari tokom noći, dok danju pomaže Mustafi.

– Imamo još jedan konkretan primer. Edhem Karzić radi noćnu smjenu u pekari, pravi kruh i ujutro radi za mene. I tako do šest sati – kroz smijeh dodaje “odmarajući se sa mnom, prijatelji smo od malih nogu” – kaže Chobo.

 

Edhem Karzić živi u blizini Mustafe u Parmak Mahali gdje se od malih nogu druže kao najbolji prijatelji. Budući da Mustafa ovaj posao jako voli i radi ga s ljubavlju, njegov prijatelj Edhem dolazi svaki dan i danju mu pomaže u garaži, jer noću radi u pekari.

-Uglavnom mu pomažem da izvadi motor, da ga vrati. Da stavimo mjenjač jer u garaži nema prave dizalice, sve radimo ručno i vadimo motor – kaže Karzić i dodaje da je lakše raditi u pekari nego u garaži, a s Mustafom je naučio i neke stvari o mehaničaru.

 

Obnavlja Yugu iz 1989. godine

Prije nekoliko dana Mustafa je kupio stari policijski Yugo, korišten u bivšoj Jugoslaviji, od vlasnika iz Kraljeve Sutjeske, gdje je bio netaknut više od deset godina.

– Njegov motor je miješao vodu i ulje. Njegov motor se ugasio samo zato što je stajao 10 godina. Mi ćemo to popraviti, nema kvara za nas – kaže Čobo dok gleda Yugin “policajčev” motor.

 

– Ovo sam smislio da napravim zanimljiv trik jer u Kaknju imamo puno starih policajaca iz zemlje koji su radili. Oni imaju želju za prozom, pa kažu “gdje će nas Chobo učiniti jednim”.

Kad imam vremena, radim to jer mu motor ne radi, pa ćemo umetnuti drugi motor – kaže.

 

Dobar komšija

Budući da je sakupljač Zastavinih automobila i nema vlastiti prostor za parkiranje, susjedi su mu izašli u susret. Po cijeloj ulici se mogu vidjeti neki Fićo ili Yugo.

– Ja sam dobar komšija. Barem tako mislim.

 

Potrebna nova garaža
Trenutna garaža je dotrajala i više ne može služiti količini posla koji sada ima. Pripremio se za novi, ali iz financijskih razloga ne može nastaviti.

 

Prijatelj Edhem kaže da bi mu nova garaža olakšala posao i povećala sigurnost.

– Dobio bi visinu, širinu u svemu. Mogao bi staviti veliku dizalicu za dizanje automobila da nije bilo puno patnje oko dizanja na male dizalice i stavljanja impulsa.

Jednostavno to radi zbog vlastite sigurnosti i kako bi mu olakšao posao – kaže Karzić i dodaje:

 

– Trebao bi mu puno novca, jer je i dizalica skupa, materijal koji će kupiti. Za garažu mu treba deset hiljada maraka, možda i više, da bi napravio novu garažu.

Jednostavno da sebi osigura posao i da može nastaviti bez patnje, jer je ova trenutna garaža zaista uska. Leđa ga bole, jer sve moramo izvaditi iz automobila ručno, stvarno je komplicirano i teško.

Veliki je motor, nema ga gdje uhvatiti, pa nekako nešto kombiniramo, podignemo automobil i spustimo ga. Uglavnom to nekako izvučemo, ali nas muče dok vadimo jedan motor – kaže video novinar Srećko Stipović za Youtube kanal.

 

Potrebno je naručiti uslugu

Kako se opseg posla povećavao, način rada dobija novu dimenziju. Ako želite uslužiti svog ljubimca Mustafom, prvo morate ugovoriti sastanak, dok za restauraciju trebate pričekati najmanje godinu dana da dođete na red.

– Za usluge možete doći na red kada naručujete, a za restauracije tek sljedeće godine i sljedeće. Sve je zapisano i popunjeno. Ne Bosna i Hercegovina već Srbija, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka. Nedavno je čovjek iz Amerike došao kupiti Yuga felge – ponosno ističe Chobo.

 

 

Seka Aleksić je još jednom pokazala da je slična čitavom normalnom svetu.

Iako bez pregače, u trenirci i opuštenom izdanju, Seka je danas pekla paprike, baš kao i gotovo sve domaćice prvih dana jeseni
Na stolu je i rakija i nema sumnje da porodica uživa.

 

 

Nastavi da čitaš...

Investitori su srušili tržišnu vrijednost “Tesle” za 50 milijardi dolara …

Investitori su tržišnu vrednost “Tesle” spustili za 50 milijardi dolara, nakon što je direktor kompanije Elon Musk izjavio da će radikalno smanjenje cene autonomnih električnih vozila na 25.000 dolara biti moguće samo za tri godine, piše “RTS”.

Teslina tržišna kapitalizacija pala je za 20 milijardi dolara za samo dva sata, dok su Musk i drugi Teslini rukovoditelji otkrili plan za novu bateriju i njihove proizvodne strategije, prenosi Reuters.

 

Dionice su na kraju berze pale na 5,6 posto, a nakon radnog vremena povećale su gubitak za dodatnih 6,9 posto.

Investitori su očekivali dvije značajne najave na Maskovu često oglašavanom “Danu baterije” – razvoj milione milja, koja će trajati 10 godina ili više, i konkretne podatke o smanjenju troškova koji bi snizili cijenu električnog vozila. benzinski automobil.

Umjesto toga, obećao je da će u narednih nekoliko godina smanjiti troškove proizvodnje baterija za polovinu novom tehnologijom i proizvodnim procesom i isporučiti “pristupačan” električni automobil.

 

“Za tri godine možemo napraviti automobil vrijedan 25.000 dolara koji će u osnovi biti malo bolji od usporedivog benzinskog automobila”, rekao je Musk.

Međutim, priznao je da ‘Tesla’ nema vlastiti ambiciozni novi dizajn vozila i baterija i razrađene proizvodne procese, izvještava britanska agencija.

Nastavi da čitaš...

Mnogi imaju ovaj problem.

Razna istraživanja već dugo pokazuju da kofein u kafi stimuliše mozak, ali ima i nešto u kafi zbog čega provodimo sate u toaletu.

 

Kafa je izvrstan diuretik jer pomaže u izbacivanju vode iz tijela. Takođe se može klasificirati kao vrsta laksativa, jer potiče izbacivanje stolice. Iako su brojna istraživanja pokušala objasniti učinak šalice kave na naša crijeva, znanstvenici planiraju detaljnije riješiti zašto je to tako.

Kafa utječe na epitelno tkivo želuca, pa oslobađa gastrin, hormon koji se stvara unutar želuca, i ubrzava aktivnosti u debelom crijevu.

Budući da je ova bolest najbliža rektumu, istraživači su zaključili da bi povećana aktivnost mogla biti odgovorna za laksativni učinak, piše časopis “Love Science”.

Nastavi da čitaš...

Nakon što su poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo hitno usvojili prijedloge izmjena i dopuna zakona o policijskim službenicima i unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo,

a nakon usvajanja dnevnog reda, počeo je i parlamentarni sat na kojem poslanici imaju priliku postavljati pitanja i inicijative.

Zastupnik Aljoša Čampara (SDA) pokrenuo je prioritetnu nabavku opreme za snimanje policajaca, koja će biti na policijskoj uniformi.

 

 

– S obzirom na to da postoji dosta prijava građana o nekorektnom ponašanju određenih policajaca, posebno saobraćajne policije, pribavljanjem ovih kamera, situacija u policiji će se poboljšati.

To će doprinijeti većoj zaštiti policajaca, jer oni neće biti opterećeni mogućim lažnim i neutemeljenim prijavama o koruptivnim radnjama, a građani koji mogu ponuditi mito također će biti procesuirani.

Za korupciju su potrebna dva. Potrebno je svim snagama boriti se protiv korupcije u policiji, a usvajanjem ove inicijative postigao bi se niz pozitivnih efekata i doprinio rješavanju korupcije – rekao je Čampara.

Nastavi da čitaš...

MoŽda vam se svidi...